I dagens samhälle finns det normer för hur killars och tjejers kroppar ska se ut. Vi påminns ständigt om kroppsnormerna i medier, reklam, ja överallt.

 

Killar framställs ofta som muskulösa medan tjejer ofta framställs som smala med stor byst. Däremot är det mycket större fokus på tjejers utseende. Detta kan leda till att tjejer i högre grad får dåligt självförtroende och lider av psykisk ohälsa.

Tjejer ska inte behöva må dåligt och känna press över detta. Alla människor har olika kroppstyper och olika förutsättningar. Det betyder att vissa människor till exempel har naturligt lättare att gå upp i vikt, medan andra inte har det. Vi vill att alla tjejer ska kunna känna att de är jättebra precis som de är, oavsett kroppsform och byststorlek. Det är dock inte alltid det lättaste, när en ständigt påminns om kroppsidealet av omgivningen. I den bästa av världar borde samhället ta större ansvar för detta, men eftersom det inte sker vill vi verkligen stärka tjejer i att älska sig själva som de är.

Som tjejjour jobbar vi med att motverka kroppsnormer genom att lyssna och stärka de tjejer som vänder sig till oss. Vi vill uppmuntra alla tjejer till att de är jättebra precis som de är, oavsett hur de ser ut. Det är jätteviktigt att ta hand om sig själv och försöka komma ihåg att alla är vackra och unika precis som de är.

Om Skribenten

Sundbybergs tjejjour

Stjärnjouren är Sundbybergs tjejjour. Vi vänder oss till tjejer och transpersoner. Vi är en feministisk förening, vilket betyder att vi vill ha jämställdhet och lika rättigheter för alla. Vi arbetar på olika sätt med att tjejer och transpersoner ska må bra och ha samma rättigheter som killar.