Varje år samlas tusentals personer på Gotland för att diskutera politik och samhället. Men av de event som anordnas är det få som riktar sig till unga. Därför startades föreningen Fler Unga och här berättar ordföranden Hanna Bergman om arbetet för ett yngre Almedalen.

Fler Unga är en organisation grundat i ett missnöje. Idén kom efter att det visat sig att på Almedalsveckan, landets största politiska event som äger rum vecka 27 i Visby varje sommar, så fanns det i princip inga evenemang utav de cirka 280 stycken, som riktade sig till unga eller handlade om ungas villkor. Antalet unga på plats var försvinnande få. Hanna Bergman är Fler Ungas nya ordförande och hon berättar om vad de gör för att ungdomar ska få en plats i Sveriges största politiska rampljus.

Vad är Fler Unga?

Fler Unga grundades med målet att det skulle bli så billigt som möjligt att ta sig till Almedalen. För det finns jättemånga sätt att åka dit om man har pengar, men som ung har man sällan tillräckligt mycket pengar för att kunna hyra en lägenhet i Visby över en vecka för 27 000. Det blir liksom en ekonomisk mur som begränsar vilka delar av befolkningen som får vara med i Almedalen, och det är egentligen ganska odemokratiskt. Så genom grupprabatter och teamwork så har vi till i år lyckats få ner priset för de som åker till Almedalen med oss till några tusen för hela veckan. Vårt mål är att om några år så ska det vara helt gratis att åka dit med oss med hjälp av bidrag och stipendier, något som vi saknar helt i dagsläget.

Varför är det viktigt för ungdomar att uppmärksamma och vara med på Almedalen?
Jag tror att Almedalen är en väldigt bra ingångspunkt för att förstå hur Sverige fungerar politiskt. Det handlar också dels om att ställa sig framför våra politiker och tvinga dem att erkänna oss unga som en del av samhället, fråga ‘vad menar du med det här, hur kommer det påverka oss unga?’

Dels är det också väldigt inspirerande, man behöver inte ha något engagemang sedan tidigare utan det går att åka dit för att bilda sin egen politiska kompass. Det är lättare att hitta var man hör hemma politiskt på en plats där alla möts och det finns något för alla. Vi tror att det kan vara ett startskott för ett politiskt engagemang, på ett sätt som inte riktigt finns för unga i Sverige idag.

Vilka är det som åker med er till Almedalen?
Unga är ju liksom inte en homogen grupp, men vi tror att så länge det finns ett politiskt intresse så har man något gemensamt som vi tillsammans kan ta med oss och bidra med till Almedalen. Så länge du ser dig själv som en av oss ungdomar och känner att du är nyfiken på politik så är det bara att ansöka om att få följa med.

13330366_10206374527865140_831508810_n

Gilla Fler Unga på facebook för att följa det här årets ungdomsdelegation i Almedalen och ansök nästa vår om du vill åka med och upptäcka din politiska kompass 2017!

Stefan, 23 år

Om Skribenten

mm

Vi har några skribenter som vi gillar riktigt mycket och som ibland, då och då, kommer publicera sina texter här. Håll utkik! :)