Tidningen Ks reporter Camilla besökte SVUNGS inspirationshelg i Borås tidigare i våras och där passade hon på att snacka lite med några personer som kanske blir våra makthavare i framtiden.

Sveriges ungdomsråd är en samarbets- och intresseorganisation för de olika ungdomsråd som finns i landet. Sveriges ungdomsråds syfte är att stärka och stötta de anslutna ungdomsråden i deras strävan att skapa en bättre tillvaro för ungdomar där de bor, samt att arbeta för ungdomsrådens nationella intressen. Organisationen har bland annat arbetat för att öka medvetenheten om ungdomars lagstadgade fri- och rättigheter. 

Skärmavbild 2016-06-01 kl. 18.40.39
Wilma Wannberg, 17 år, Gävle

Hur skulle ditt drömsamhälle se ut?
Jämställt. Punkt. *Skrattar*

Vad tycker du är största problemet med dagens ungdomar?
Med dagens ungdomar? Att de inte bryr sig och är lata, gällande att typ aktivera sig.

Vad är ditt bästa tips en kan göra när allt känns hopplöst?
Prata med någon. Vem som helst.

Om du var gud för en dag, vad skulle du då göra?
Ta bort alla krig. Bra va? *Ler*

 

Skärmavbild 2016-06-01 kl. 18.40.56
Morgan Landström, 18 år, Göteborg

Vad är det bästa med SVUNG eller ungdomsråd i allmänhet?
Att ungdomar har en möjlighet att påverka det som händer i Sverige, just att inte de vuxna alltid ska ha makt. För det är åldersmaktsordningen. Alla säger alltid att ungdomar är framtiden. Men vuxna tänker inte på att vi är här nu, vi lever nu, vi lever med dem. De kan inte heller tänka som unga gör, vi är ju som sagt unga och är annorlunda jämfört med vuxna. Lite äldre har ett annat tänk och ett annat driv för olika frågor.

Hur skulle ditt drömsamhälle se ut?
Mycket styrt av ungdomar. Allting som rör ungdomar ska vara styrt av ungdomar och inte bara tänkt av de vuxna, visst kanske ekonomin och sådant är bra ifall någon äldre styr. Men just det här att kanske tänka på infrastrukturen för ungdomar, för vi vet vart vi rör oss, vi vet vad vi behöver för att ta oss runt, hur i kommunicerar med andra, vilket många vuxna inte har. Så det blir ett mer ungdomligt samhälle och sedan har vi mer inflytande av vuxna när det kommer till byggnader och arkitektur. Kanske lite från ungdomar där också om det gäller t.ex en skateboardramp i centrum dit alla ska kunna ta sig.

Beskriv dagens samhälle med tre ord!
Tråkigt, rasistiskt och gammeldags. Vi sitter fast i det här gamla, just att de vuxna ska bestämma och vi bygger höghus som är tråkiga och stela och sterila. Inte så här färgglatt som man bara blir glad av.

 

Skärmavbild 2016-06-01 kl. 18.41.10
Zahur Ahmed, 17, Borås

Vad skrämmer dig mest i samhället idag?
Förr eller senare kommer jag, och personer som har min kultur och min religion, att bli utstötta. Och inte få en plats i samhället som vi fått förr.

Vad tycker du att ungdomar borde få mer cred för?
Deras ansvar och hur de klarar den hårda stressen i skolan. Fast man ändå har typ tio andra aktiviteter samtidigt.

Beskriv dagens samhälle med tre ord!
Fucked up. Roligt. Förvirrande

Vad är ditt bästa tips en kan göra när allt känns hopplöst?
Bara kör så hårt du kan och ge inte upp bara.

Om du var gud för en dag, vad skulle du då göra?
Göra så att det är fred på jorden, att alla blir lika värda. Samhällsstatus och ta bort alla normer.

 

Skärmavbild 2016-06-01 kl. 18.41.22
Hugo Holmberg, 14, Lund

Vad är det bästa med SVUNG eller ungdomsråd i allmänhet?
Det bästa med SVUNG är att man får verkligen en känsla att man kan förändra någonting och man fylls av en väldigt stor glädje, och lust att påverka. Så det är det jag tycker mest om typ. Det är fett najs. Men också att det är en skön känsla när man connectar med folk och snackar, hittar nya vägar och man får så himla mycket inspiration. Det är nog det jag gillar mest för jag blir så himla inspirerad.

Vad tycker du är största problemet med dagens ungdomar?
Camilla Eliasson från Bromma är det största problemet. *Skrattar*. Nej jag bara skojar. Men det jag tycker mest är väl att… typ vissa är dumma i huvudet. Och andra inte. Jag tycker liksom inte att folk är tillräckligt utbildade i saker som de bör vara utbildade i. Till exempel folk som bara “uuäää du är extremfeminist och sådär”. They are nothing like extremfeminister liksom.

Hur ser ditt drömsamhälle ut?
A lot of cute guys! Och ett samhälle där alla lyssnar på varandra och alla ger alla likvärdig respekt och behandling. Vi ska liksom krossa alla sociala strukturer som finns idag och bara behålla de trevliga. Och bara leva tillsammans!

 

Skärmavbild 2016-06-01 kl. 18.41.33
Kenny Sahlsten, 21 år, Göteborg

Hur skulle ditt drömsamhälle se ut?
Ett drömsamhälle skulle ju vara där alla får vad de behöver och man behöver inte lägga pengar på att köpa saker utan alla bara får det de behöver. Utan att vara själviska såklart.

Vad skrämmer dig mest med dagens samhälle?
Det är väl det att folk börjar bli ovänliga mot varandra och hata varandra, respekterar inte varandra. I ett samhälle där det finns mycket olikheter och så vidare leder till ännu mer hat, det blir en ond cirkel.

Vad borde ungdomar ha mer cred för?
Man brukar bortse från ungdomar, man säger att ungdomar inte har kunskap, erfarenhet, de har inte möjlighet att uttrycka sig. Men det stämmer inte. Ungdomar har kunskap och erfarenhet, ungdomar har möjlighet att uttrycka sig och tillföra saker. Man tror liksom inte att de har det, fast det finns massor av ungdomar som gör alla dessa saker, men de får inte cred för det. I bästa fall blir de en liten Alby-struktur liksom “de har gjort lite bra grejer där typ någonstans där borta”.

Beskriv dagens samhälle med tre ord!
Förändring. Globalisering. Diskussion.

 

Skärmavbild 2016-06-01 kl. 18.41.45
Linnéa Bergmark, 18 år, Stockholm (Haninge)

Om du var gud för en dag, vad skulle du då göra?
Jag tänker att jag skulle typ fördela om alla rikedomar så att det inte var några få som ägde mest av alla, så att alla fick mat och någonstans att bo. Det skulle vara min första prio. Sen skulle jag, I don’t know, jag kanske skulle skapa några coola drakar också. Men först förbättra världen på något sätt.

Beskriv dagens samhälle med tre ord!
Det suger. Det är ojämlikt. Men det finns folk som kämpar för att förbättra det. Det där var inte tre ord men you get it.

Vad tycker du är största problemet med dagens ungdomar?
Oj. I don’t know. Jag tänker att ett stort problem är att folk underskattar dem. Jag tror inte att det är så jättestora problem med ungdomar.

Vad är det bästa med SVUNG eller ungdomsråd i allmänhet?
Åh. Gud va svårt. Men det är gemenskapen tror jag, att man träffar folk från hela Sverige och så kan man klicka med dem. Oavsett vilka skillnader som finns, var man kommer ifrån och har för bakgrund liksom. Man lär sig också massa saker.

 

Skärmavbild 2016-06-01 kl. 18.41.56
Nina Dilek Adolfsson, 18 år, Stockholm (Botkyrka)

Om du var gud för en dag, vad skulle du då göra?
Göra fred i världen. Göra så att alla är lyckliga, för en dag minst. Att känna lycka. Göra mig lycklig. Bara lycka tycker jag, i allt. Det är väl det.

Vad borde ungdomar ha mer cred för?
Framförallt ungdomars engagemang. Vilket många inte tar hänsyn till, som folk inte förstår i dagens samhälle. Ungdomar gör mer än vad man tror. Det är helt enkelt en grupp som inte uppmärksammas i samhället, det är det vi borde få mer cred för, inte ha massa rykten om oss som att ungdomar är på ett visst sätt, de gör ingenting, ja sådana saker.

Beskriv dagens samhälle med tre ord!
Konstigt as fuck.  *Skrattar*. Asså på allvar, samhället är bara konstigt, det skulle kunna vara mycket bättre än vad det är i dag. Men konstig, häftig. Man tänker så här egentligen, vad är samhälle för begrepp?

Vad är ditt bästa tips en kan göra när allt känns hopplöst?
Jag brukar säga att man ska prata med någon, att också veta att man inte är ensam. Man är aldrig ensam om någonting i hela världen. Det finns alltid någon som är lik en själv, som kan relatera till en. Du kan helt enkelt gå till en person som kan lyssna, skulle jag nog säga.

Jag som har intervjuat dessa personer heter Camilla Eliasson och är 16 år, bor i Bromma i Stockholm. Jag är själv aktiv i Sveriges ungdomsråd, det är verkligen en sjukt bra organisation tycker jag! Vill du veta mer och SVUNG kan du söka efter Sveriges ungdomsråd på Facebook eller gå in på deras hemsida!

 

Camilla Eliasson, 16 år 

Om Skribenten

mm

Vi har några skribenter som vi gillar riktigt mycket och som ibland, då och då, kommer publicera sina texter här. Håll utkik! :)