Jag har älskat att läsa så länge jag kan minnas och redan från början var det fantasy som lockade mest.

 

Min pappa högläste Bilbo och Sagan om Ringen för mig och min syster när vi var små och jag läste den första Harry Potter-boken på två dagar när jag var nio år. Jag gick med mamma till biblioteket och lånade allt jag kunde komma över i fantasyväg. Den gemensamma nämnaren för allt jag läste? Det var alltid manliga huvudkaraktärer.

Jag älskade böckerna och karaktärerna jag växte upp med, men ibland önskade jag att där funnits någon kvinna i Ringens brödraskap. Ibland hoppades jag att någonstans bland alla fantasyböckerna skulle jag hitta en kvinnlig ”Chosen One”. Men det fanns det inte, och det hittade jag inte. De flesta kvinnor i böckerna jag läste var de manliga karaktärernas käresta eller medhjälpare. Ju mer jag tänker på det, desto tydligare blir det för mig hur mansdominerad fantasy är. Det fanns bara två kvinnliga huvudkaraktärer som stack ut när jag var yngre – Ronja Rövardotter och Lyra från Guldkompassen.

Jag läser fortfarande fantasy och jag tittar på serier och spelar en del tv-spel inom genren. Den gemensamma nämnaren? Fortfarande manliga huvudkaraktärer. Jag försöker i skrivande stund komma på en fandom jag är insatt i just nu som har en kvinna i huvudrollen men de enda jag kommer på är från några relativt okända bokserier. Den mest kända kvinnliga karaktären idag är kanske Rey från senaste Star Wars-filmen, men det är ju science fiction och inte fantasy.

 


alexandra cosplayAlexandra som Sheik från Legend of Zelda

Jag har nyligen testat att cosplaya och tycker cosplay-communityt har en helt underbar gemenskap, där alla får visa sin kärlek för sina fandoms och träffa andra som gillar samma saker. Bristen på kvinnliga igenkännbara huvudkaraktärer gör det dock svårare, speciellt om en vill cosplaya en huvudkaraktär. Jag vill inte alltid vara ”sidekicken”, men de flesta fandoms jag är insatt i har ju inga kvinnliga huvudkaraktärer. Och om en inte är bekväm med att gå runt väldigt lättklädd så blir det dessutom ännu färre alternativ kvar när en vill cosplaya en kvinnlig karaktär. Det är värt att nämna kvinnors kroppar och klädsel, speciellt i filmer och tv-spel. Kvinnor sexualiseras konstant i böckernas, filmernas och spelens värld.

De flesta kvinnobröst i tv-spel designas av män, och det står klart att män inte har någon aning om hur bröst faktiskt funkar. Bröst kan inte röra sig av sig själva och de är inte studsiga som studsbollar. När kvinnor ska porträtteras som ”starka” så ställs de bredvid männen i striderna, men istället för full rustning ikläds de trosa och bh i metall. Hur praktiskt är det egentligen att strida i en rustning som lämnar magen, en av våra mest sårbara delar på kroppen, bar? Tydligen är det viktigare att kvinnor är sexiga när de räddar världen.

Det går att skriva faktiskt feministisk fantasy, även om berättelsen utspelar sig i en svunnen tid. Jag önskar bara att fler ville göra det.

 

Alexandra Dahllund, 20 år

Om Skribenten

mm

Vi har några skribenter som vi gillar riktigt mycket och som ibland, då och då, kommer publicera sina texter här. Håll utkik! :)