Tidningen K:s reporter Rebecca Hagnestad skriver om fem nyhetshändelser från den gångna veckan. På så sätt kan du få en snabb genomgång av vad som hänt under den senaste tiden.

 

Gävlebocken firade 50 år – brann upp

I år är det den femtionde gången som man satt upp en julbock i Gävle. ”Gävlebocken” har blivit en riktig tradition – inte minst eftersom det näst intill har blivit en tradition att bränna ned den. Det har bland annat gett upphov till ett större säkerhetstänk kring bocken och man kan också satsa pengar på hur länge man tror att den kommer att klara sig.

När så invigningen skedde den första advent så tog det inte många timmar innan någon lyckats tända eld på den. Bocken brann upp under söndagskvällen och natten.

Fidel Castro död

Under lördagsmorgonen vaknade Sverige upp till nyheten om att den kommunistiske ledaren Fidel Castro dött den 25 november. Han tog makten efter ett inbördeskrig på Kuba år 1959 och har efter det varit en central figur i den kubanska politiken. Mellan 1959 och 1976 var han premiärminister och mellan 1976 och 2008 var han president. Det är nu hans lillebror som är president i landet.

Fidel Castro utvecklade Kuba till en kommunistisk enpartistat. Han har varit både älskad och hatad, både i Kuba och i resten av världen. År 1962 var han en av dem som var inblandad i maktspelet bakom Kubakrisen – en händelse som har ansetts vara det närmsta man kom ett kärnvapenkrig under kalla kriget. Fidel Castro blev 90 år gammal.

Kent ställde in i sista stund

Det var många fans som blev besvikna när Kent meddelade att de skulle ställa in sin konsert i Köpenhamn. Spelningen skulle vara på lördagen, men bara några timmar innan så meddelade bandet på sin Facebook-sida att man inte skulle kunna genomföra den.

Anledningen var att sångaren Jocke Berg hade en infektion på stämbanden.

”Ingen är ledsnare än jag för att det inte gick att genomföra kvällens spelning i Köpenhamn.
Jag försökte in i det sista”, meddelade sångaren via Facebook-gruppen.

Årets julklapp har utsetts

För tjugonionde gången så har man nu utsett årets julklapp. Den här gången föll valet på VR-glasögon, som gör det möjligt att se saker i en ”virituell verklighet”. HUI Researsch, som väljer ut julklappen, skriver på sin hemsida att valet föll just på glasögonen eftersom de är en nyhet och efterfrågan ökar.

”Vi lever i den digitala tidsåldern med ständigt ny teknik samtidigt som vi lever i ett upplevelsesamhälle där vi förväntar oss mervärden och förstärkta upplevelser i de flesta situationer. VR-tekniken tar fasta på dessa två trender i kombination”, skriver de.

Första advent – äntligen

På söndagen var det första advent, något som firats över hela landet. I Stockholm har gatorna redan fyllts av ljusdekorationer och julskyltningar. Bland annat Sergels torg har dekorerats med ljusklädda gigantiska granar och älgar.

Första advent är kyrkoårets första dag, även om man i dag kanske mer förknippar adventstiden med ljusstakar, glögg och pepparkakor.

Om Skribenten

mm

Jag heter Rebecca Hagnestad och arbetar som reporter här på Tidningen K. Varje vecka skriver jag om fem händelser från nyhetsveckan. När jag inte håller på med K så jobbar jag som journalist eller så läser jag en bra bok. Helst om något historia-aktigt, men fantasy går bra det med. Har du några frågor som rör mina ansvarsområden är du välkommen att kontakta mig på min mejl: rebecca@tidningenk.se. Ha det!