Höstmörkret smyger sig på och det börjar bli dags för en årstid fylld av filmkvällar, soffmys, chillhäng och åter filmkvällar.

Den senaste tiden har jag tänkt mycket på vad det är för filmer jag tittar på och hur jag påverkas av dem.
Hur framställs tjejer och killar i filmerna vi tycker om? Vad snappar vi upp och vad lär vi oss av dem? Hur kan vi se vardagsnormerna i filmer? Och hur kan filmnormer påverka våra vardagsnormer, går dem hand i hand?

Om vi alltid kollar på filmer där den ideala killen är stark, lång, fysisk, fokuserad på makt och beter känslomässigt avtrubbat, tar vi då med oss det in i verkligheten? Förväntar vi oss då att killar ska vara på det viset?

Eller i filmer där tjejer framställs som nätta, söta, romantiska och omsorgsfulla med det främsta livsmålet att hitta en pojkvän, hur påverkas vi av det? Tänker vi då att alla tjejer är romantiska? Och om vi tänker det, blir alla tjejer automatiskt romantiska för att de förväntas vara det?

Hur påverkas vi gällande våran syn på sexualitet, etnicitet, könsroller, ideal, drömmar, mod, makt, kärlek, humor och liknande?

Jag tycker att dessa frågor är viktiga att ställa till sig själv för jag tror att det är viktigt för oss alla att vara medvetna om vad vi ständigt matas med i filmer. Och hur vi senare beter oss, vad vi suktar efter och attraheras av i det verkliga livet på grund av att vi tror att ”det är så det ska vara”.

Hur påverkar detta oss alla?

Om Skribenten

mm
Reporter

Linda är en 23 årig norrlänning. Hon pluggar genusvetenskap, säljer jeans och skriver för tidningen K. Förutom att skriva, lyssna på fet musik och äta stark mat så är det bästa hon vet att köra fyrhjuling i Norrland.