Jag var åtta år när Harry Potter kom ut på svenska. Mamma läste första boken högt för mig och mitt inre förändrades för alltid.

 

Jag fick ta del av en helt ny värld, lära känna helt nya personer som kändes lika verkliga som mina klasskompisar och som skulle komma att bli livslånga vägvisare (vad skulle Hermione gjort?). Dessutom fanns det magi. Magi!! När andra boken kom ett år senare var tanken att mamma skulle fortsätta läsa den högt men jag tyckte det gick för långsamt så jag sträckläste den 427 sidor långa boken själv.

Jag hade egentligen svårt för att läsa men efter den andra Harry Potter-boken var det inget problem och jag försökte fylla tiden mellan Harry Potter-böckerna med så mycket annan läsning som möjligt. Det blev mycket fantasy, många böcker om underdogs som med några lojala vänner kämpade mot någon typ av ondska. Böcker om att orka ta den svårare, jobbigare vägen men att göra det för att det är det rätta. Historier som handlade om att offra sin egen bekvämlighet för något större och viktigare än en själv. Ibland kunde jag till och med drömma om ett liv där allt var så enkelt, där allt handlade om gott och ont. Det kändes tydligt och konkret. Voldemort fanns och han skulle bekämpas och det var Harrys bidrag till världen. Verkligheten är ju sällan så svartvit utan påminner mer om känslan en har inför Draco Malfoy (it’s complicated).

Från och med idag och två veckor framåt kommer Tidningen K publicera extra många inlägg på temat fantasy. Tidigare idag publicerades till exempel en text av Sandra Fröjd som tar upp hur fantasy (även om den kan innehålla drakar och magi) alltid på något sätt speglar vår verklighet. Så idag tittar jag på min egen värld där Donald Trump förra veckan valdes till USAs president. En man som gått till val på att bygga murar, sprida rädsla och piska upp hat. Vi ser hur högerextrema partier växer i Europa och hur medmänniskor från olika delar av världen misstänkliggörs och förnekas hjälp och sina mänskliga rättigheter. I helgen samlades omkring 500 nazister på gatorna i Stockholm och när dom marscherade genom Kungsträdgården var orcherna från Sagan om ringen det första jag kom att tänka på. När jag som yngre läste Harry Potter var en värld med Dödsätare, mörk magi och en ond rasse-trollkarl skrämmande men inget är så skräckinjagande som när jag i vuxen ålder tittar mig omkring och det har blivit verklighet. En verklighet med verkliga offer. Och vi är många som känner oss maktlösa. Men då till det livsviktiga – om hotet från fantasyvärlden blivit verkligt, så måste också motståndet bli det.

“I wish it need not have happened in my time,” said Frodo.
”So do I,” said Gandalf, ”and so do all who live to see such times. But that is not for them to decide. All we have to decide is what to do with the time that is given us.”

Vi måste alla fråga oss själva vad som är viktigt, vilken värld vi vill ha och hur vi ska nå dit. Vi måste prata med varandra – lyssna, trösta och stärka varandra. Vi måste backa varandra och turas om att orka. När en blir trött på all skit och all kamp finns det fler som kan ta över (som Sam gjorde med ringen när Frodo inte fixade det längre). Vi måste låta varandra vila och vara snälla mot varandra, men också våga ifrågasätta och diskutera. Vi måste på något sätt, hur svårt det än verkar, förstå att vi alla är samma och tillslut nå fram till varandra. Organisering är ett måste för summan av alla tillsammans blir större än alla för sig själva. Hitta din grupp* och fortsätt kämpa men kom också ihåg att vila när du behöver för då orkar du kämpa längre. Vi måste hålla ut längre än Voldemort vilket jag tror att vi kommer göra, för som vi alla redan vet är kärlek tusen gånger starkare än hat.

/Evelina, chefredaktör Tidningen K

*Senare i veckan kommer en text på tips hur du som vill kan organisera dig och hur du hittar din grupp :)

Om Skribenten

mm
Chefredaktör

Evelina är en 26åring som fortfarande väntar på brevet från Hogwarts men under tiden försöker hon leva life och projektleder Tidningen K. Hon är också chefredaktör och ansvarig utgivare. Det roligaste med jobbet är att lyssna på alla smarta ungdomar samt kicken att förverkliga nya idéer. evelina@tidningenk.se