Valet är avgjort. Donald Trump tog hem segern och blir USA:s nästa president. I folkdjupet råder förtvivlan och känslor av maktlöshet, vilket yttrar sig i överhettade sociala medier.

Jag och den större delen av Sveriges befolkning häpnar över denne kontroversielle mans framgång och vinst. Men det som förundrar mig mest är hur vi i princip bemöter honom på samma låga nivå som han själv. På olika sociala medier uppdateras inlägg och bilder med förlöjligande skämt, skällsord och hatfulla kommentarer mot den nyblivna presidenten.
Det vi räds för hos honom, utövar vi själva mot honom.

Samma utpekande, hånande, arrogans och förminskande som vi identifierar honom med, tar vi oss själva ann via illasinnade kommentarer och genom att hetsa varandra till att uttrycka elakheter i så väl sociala medier som i våra verkliga liv. Människor är arga, ledsna och upprörda. Det ger sitt skeende i form av hat.
Och det här hatet uppkommer som en motreaktion av hans hat.
De goda värderingarna vi anser att han inte besitter, riskerar att gå förlorade i oss själva i vårt utlopp mot honom.
Det hela utgör inget annat än en ond cirkel, som ständigt sluts till och fortsätter att verka.

Men vi måste stå emot, annars hamnar vi i en väldigt obehaglig återvändsgränd.
För att möta motståndaren med samma ohederliga handlingar är aldrig ett rätt
ideologiskt tillvägagångssätt. Att sätta sig över honom likt han sätter sig över andra är inte och kommer aldrig vara en värdig lösning.

Låt oss inte tappa besinningen i all frustration och fördärv.
Låt oss inte fördunkla och glömma bort det vi själva egentligen står för.
Låt oss istället möta motståndaren med respekt och med förnuftet i behåll. Så kanske, kanske någon gång i framtiden blir vi bemötta på samma sätt tillbaka.

Om Skribenten

mm
Reporter

Linda är en 23 årig norrlänning. Hon pluggar genusvetenskap, säljer jeans och skriver för tidningen K. Förutom att skriva, lyssna på fet musik och äta stark mat så är det bästa hon vet att köra fyrhjuling i Norrland.