I våras avgjordes Stockholms Filmfestival Junior och vann gjorde bland annat Emma Hedlund och Emmy Holton från Dalarna.  Tidningen K fick chansen att prata med årets vinnare i kategorin 16-19 och vi ställde lite frågor om att göra film och hur det var att delta i och vinna en av Sveriges största filmtävlingar.

 

Tidigare i år drog Stockholms Filmfestival Junior igång för sextonde året sen det startades 2000. Festivalens höjdpunkt är den tävling som hålls i tre olika ålderskategorier: 6-10, 11-14 och 15-19. Tävlingen heter 1 minut film och är öppen för alla att delta i. I år hade det skickats in över 500 filmer från unga filmskapare som ville vara med och till varje ålderskategori väljs det ut 3 filmer som är med och tävlar om att vinna. De 9 filmerna visas upp på Bio Skandia med 500 personer i publiken. Visningen är helt gratis för alla under 19 och avslutas med en prisceremoni. Nu i oktober öppnar registreringen för att delta i nästa års tävling!

 

Hur kommer det sig att ni hittade den här tävlingen som ni ställde upp i?

Emma: Film i Dalarna (en regional filmstödsorganisation i Dalarna) hade delat en länk om tävlingen, så då såg vi den och ville delta. Mest för att det kändes kul att se hur långt vi kunde komma för vi har aldrig varit med i en så stor tävling förut.

 

Vad har ni gjort för film tidigare?

Emma: Vi gjorde en film till Dalarnas lilla filmfestival, men vi var också med i en filmkurs som man blev antagen till hos Film i Dalarna.

Emmy: Vi fick skicka in en film vi hade gjort själva, så valde de ut några de tyckte var bra och så fick de personerna komma och gå kurser. Innan dess hade vi inte gjort något seriöst, bara lite korta skräckfilmer och sånt för att det var roligt att hålla på med.

 

Hur kommer det sig att ni hittade det här intresset så tidigt?

Emma: Jag blev inspirerade av min storebror som gjorde youtubevideos och jag tyckte det verkade kul att hålla på med, att göra film överhuvudtaget.

Emmy: När jag var liten ville jag bli författare, men sen har jag känt mer att jag vill bli filmregissör, för att få sätta en bild på det jag skriver.

 

 

Eran vinnarfilm (vissa sår läker aldrig) handlar ju om ett ganska tungt ämnevåldsamma familjeförhållanden – hur kommer det sig att ni valde just det?

Emma: Vi tänkte att vi ville göra bra film, något som vi kände kunde beröra. För det är ju sånt folk reagerar på.

Emmy: Så vi brainstormade lite om saker vi kände kanske är viktiga att ta upp, typ saker folk kanske tycker är jobbiga hemma. Först tänkte vi göra en film om mobbning men vi kände att det här är något som tas upp mycket mindre.

 

Vad känner ni att ni har fått ut av den här tävlingen?

Emmy: Självförtroendet har ju utvecklats! Och sen efter, när vi gjort intervjuer och sånt, så har vi ju utvecklats väldigt mycket socialt

Emma: Ja, man vågar mycket mer liksom.

 

Skulle ni rekommendera vem som helst att ställa upp?

Emma: Ja det är ju bara att söka! Finns inte så mycket att förlora. Vi hade ju inte heller gjort så mycket seriös film tidigare, vi har gjort mest film på skoj bara.

 

filmfestivalens hemsida finns det information om hur du kan ställa upp i tävlingen nästa år.

 

Om Skribenten

mm