Löven ligger på marken och trädens grenar spretar likt skelettfingrar upp mot himlen. Regnet smattrar mot fönstret och du börjar sluta tvivla på att det finns spöken och monster. Då finns det bara en sak att göra: dra ner persiennerna, släng en filt över dig och ta dig igenom vår lista på fantasyfilmer som både hjälper dig ur och gräver ner dig djupare i höstrusket!

 

Game of Thrones

Den här har knappast någon missat att höra talas om, och just därför måste vi ändå börja med att nämna den. En episk berättelse i serie-format med storslagna strider, eldsprutande drakar, mystiska magiker och politiska spel på hög nivå. In the game of thrones, you win – or you die.

 

Harry Potter

Även denna filmserie har ju nästan precis alla hört talas om och lärt sig älska, men för de av er som inte har det så vet jag inte vad ni väntar på. Berättelsen går från att i första filmen vara en färgglad berättelse om en ung trollkarlselev vars öde är att rädda världen – men utvecklas genom filmerna till att bli en mörk, tragisk skildring av förlust, exkludering och om att det aldrig är lätt att möta sitt öde, även om en är hjälten.

HP8_DNEG_VFX_02

 

American Horror Story

Det här är en fantastisk fantasy/horror serie med ett väldigt intressant upplägg: Varje säsong så byts seriens tema och miljöer ut, medan skådespelarna stannar kvar! Den starkaste fantasyprägeln hittar vi nog i säsong 3, som följer ättlingar till överlevare av häxbränningarna i USA på 1600-talet. Stämningen är så tät att den går att skära med kniv :3

 

Penny Dreadful

En till fantasy/horror serie! Den utspelar sig på 1800-talet och är proppfylld med makabra mysterier och gotiska gåtor. Perfekt i höstrusket!

 

The Princess Bride

Helt klart den lättsammaste filmen på den här listan. Kanske en aning sönderhackad av alla memes som filmen gett ursprung till, men den står fortfarande på egna ben som en fantastisk saga med häftiga fäktningsscener, sluga rävspel och storslagen romantik. Den är dessutom fantastiskt rolig!

img_6717

Coraline

Det här är en helt fantastisk film. Den handlar om en flicka som fastnar i en drömvärld och måste kämpa för att få tillbaka sina riktiga föräldrar, och för att slippa få sina ögon utstuckna och ersatta av insydda knappar. Den spelar på rädslor vi alla hade som barn, rädsla inför ensamhet och att bli förrådd av de man litar på, men den gör det så bra att jag, trots att jag är en 23 år gammal snubbe, knappt klarar av att se den utan att släpa ut mitt täcke till tv-soffan. Otäck som tusan, men inte läskig – och så, så mysig.

 

De förlorade barnens stad

En galen professor kidnappar gatubarn från gatorna i en dimmig hamnstad för att stjäla deras drömmar, i hopp om att de ska hålla honom ung. Återigen en film med atmosfär som det går att skära i med kniv – mystisk, otäck och fantastiskt mysig på samma gång!

 

Pans Labyrint

En flicka som blivit styvdotter till en ond spansk överste flyr undan sin tragiska verklighet in i den fantastiska värld som hon hittat i sina böcker. Ganska snart så början linjerna mellan de två olika världarna suddas ut…

film__4039-pan-s-labyrinth--hi_res-7c5f5b67

 

Once Upon A Time

En tv-serie om en småstad på den nordamerikanska östkusten. Huvudpersonen tror att hennes son är galen när han påstår att hon är Snövits dotter och att sagovärlden är frusen i tiden, men när verkligheten och sagorna börjar smälta samman tvingas hon ta ställning till att han kanske inte är så galen ändå.

 

Om Skribenten

mm