David Mohseni föddes i Afghanistan. Som fjortonåring kom han till Sverige som flykting. Nu, fyra år senare, har han skrivit en bok om sin flykt.

 

I den lilla orten Ornäs i Dalarna kände sig David Mohseni annorlunda. Alla var nyfikna på honom. Kompisar i skolan, den svenska familj som han bodde hos och lärare.

– Alla visste att det kommer många flyktingar till Sverige, de hade sett på nyheterna. Men de visste inte riktigt hur de kommer hit. Bara att det sjunker båtar på havet och så. Alla ville veta om mig. De undrade hur det är att bo i Afghanistan och Iran, och hur jag kom till Sverige.

Läraren sa till honom att han bär på en stark historia, och att han borde skriva ner den som en bok. David tog honom på orden och gjorde slag i saken, i november släpptes en del av den som novell: ”Eller sjunk i havet”. Hela berättelsen släpps i mars och heter ”Ligger Sverige i Iran?”. 

När han skrev boken vågade han inte berätta något för någon om den. Inte ens att han skrev den.

– Jag visste att alla skulle ställa frågor om boken. När den skulle ges ut och liknande. Men jag visste inte om något förlag ville ha min bok. Kanske skulle ingen ta emot den, och då skulle jag bli krossad och antagligen aldrig skriva något igen.

När David kände sig klar med boken berättade han för sin lärare om den. Läraren lät honom komma i kontakt med en författare som hjälpte honom med språkliga detaljer. Trots att han bara bott i Sverige i fyra år är hela boken skriven på svenska.

– Det var en bra övning för mig. Jag bestämde mig för att skriva hela boken på svenska och det gjorde jag. Från det jag började till det jag slutade. Det var svårt. Ibland fick jag verkligen anstränga mig, jag visste hur jag skulle skriva på persiska men inte på svenska, men till slut gick det.

Plötsligt knackade Dalarnas lokalteve på dörren. Någon hade skvallrat om att David skrivit en bok och han fick möjlighet att berätta om den. Inte långt senare var utgivningen ett faktum.

Innan han började med boken hade han inget större intresse i att skriva, men småningom förstod han att det är något han tycker mycket om. Nu har han redan nya bokprojekt på gång. Han vill däremot inte säga särskilt mycket om dem.

– Jag skriver på en dokumentärbok, mer kan jag inte säga.

Han skulle också vilja skriva en bok om hur hans liv har sett ut i Sverige.

– Det blir min tredje bok, säger han och skrattar.

Skrivandet har också ökat hans intresse för att läsa. Sedan han blev klar med att skriva sin bok har han läst många andra böcker. Det får honom att känna igen sig och förstå. Just nu läser han Utvandrarna av Vilhelm Moberg.

Om Skribenten

mm

Är en tjugonioårig göteborgare i Stockholm. När jag inte skriver för Tidningen K gillar jag att sitta nånstans. Till exempel på min häftiga cykel eller på café. Väldigt gärna sitter jag försjunken i nån bok jag tycker mycket om. Hör hemskt gärna av dig vid frågor eller funderingar!