Nu har mörkret smygit sig på oss sen ett tag tillbaka och höstrusket är här på riktigt. För att hjälpa oss att hålla humöret uppe nu när solen är borta så leverar Viktor Rutgersson – från youtubekanalen Herbivore Stories – och Julia Tuvesson – som ligger bakom matbloggen Tuvessonskan –  några grymma recept för att få in lite mer värme i den kalla höstvardagen.

 

Sötpotatissoppa – av Herbivore Stories

-Receptet ger 1-2 portioner

Ingredienser:

  • 250 gram sötpotatis
  • 1 dl växtmjölk – jag använder havremjölk
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk grönsaksbuljongpulver/tärning
  • Rivet lime/citronskal
  • Lime/citronsaft
  • Salt
  • En halv avokado

Gör så här:

Värm ugnen till cirka 200 C.

Spetsa sötpotatisen med en gaffel eller något annat vasst på olika ställen, för att undvika att den sprängs i ugnen. Placera potatisen i ugnen, med skal och allt. Bakningen tar cirka 1-1,5h. Kontrollera att den är klar med potatissticka eller gaffel. Skala den bakade sötpotatisen. Lägg den i en blender. Addera växtmjölk, vatten och buljong. Mixa tills den är len. Smaka av och addera citrusskal, citrussaft och salt efter behov. Toppa soppan med tärnad avokado. Servera med bröd.

Smaklig måltid!

Ni hittar fler smaskiga recept och informativa videos om att äta växtbaserat på Viktors youtubekanal som han driver tillsammans med Lisa Karlsson, Herbivore Stories.

 

Kantarellbiffar med potatisgratäng och gräddsås – av Tuvessonskan

-Receptet ger ca 3 portioner

Kantarellbiggar med potatisgratäng och gräddsås av Julia Tuvesson

Kantarellbiffar med potatisgratäng och gräddsås av Julia Tuvesson

Ingredienser:

Kantarellbiffarna (8-10st)

  • 3hg kantareller
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2dl smakrik riven ost
  • 2 ägg
  • 2dl mandelmjöl
  • 2tsk grovkornig senap
  • ½-1 finhackad bananschalottenlök
  • 1dl ströbröd
  • Smör + rapsolja
  • Salt + Peppar

Potatisgratäng

  • 8-10 potatisar
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 4-5dl valfri grädde
  • 2dl riven ost
  • En nypa färsk eller torkad timjan
  • Salt och peppar efter smak!

Gräddsås

  • 2,5-4dl valfri grädde
  • ½ tärning svampbuljong
  • 1-2tsk grovkornig senap
  • 1msk svartvinsbärsgelé
  • 1-2tsk tomatpuré
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

Potatisgratäng: Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Skär potatisen i skivor, gärna med en mandolin så att det går fort. Lägg potatisen i en kastrull tillsammans med den pressade vitlöken och grädden och låt koka upp på medelvärme. Låt koka i ca 10 minuter och rör runt ibland. Se upp så att det inte bränner vid i botten av kastrullen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt timjan. Lägg över potatisen i en ugnsfast form och toppa med riven ost. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter tills potatisen är färdig och osten har fått en gyllenbrun färg. 

Kantarellbiffar: Stek kantarellerna i en torr panna tills att all vätska har släppt. Låt en pressad vitlöksklyfta steka med och ha i en klick smör. Lägg kantarellerna vid sidan och låt svalna under tiden du gör biffsmeten. Blanda riven ost, ägg, mjöl, senap, ströbröd och lök i en bunke. Finhacka kantarellerna och ha i dem i smeten när de har svalnat och salta och peppra efter smak. Ställ i kylen i 10 minuter innan stekning. Forma biffarna med lätt fuktiga händer för att få till en bra och jämn form. Stek biffarna i olja och en klick smör några minuter på varje sida. Gör inte biffarna för stora eller tjocka, då finns det en risk att de blir för mosiga.

Gräddsås: När biffarna är färdigstekta och lagda vid sidan lägg i grädden direkt i pannan. Låt buljongen lösas upp i grädden och tillsätt sedan resterande ingredienser. Smaka av med vinbärsgelé, salt och svartpeppar och avsluta med att vända i en liten klick smör. Låt såsen koka ihop några minuter och servera tillsammans med biffarna, potatisgratängen och en god sallad. Om du gillar persilja, klipp lite över pannan med såsen och biffarna. 

Toppa med hackad persilja om du vill, och servera gärna med en fräsch sallad!

Ni hittar fler grymma recept, både lakto-ovo och veganska, på Julias matblogg Tuvessonskan, som även finns på Instagram!

 

Om Skribenten

mm