En chans att utmana sig själv i kreativitet och fantasi. En möjlighet att koppla samman fantasy med verkligheten. Ett sätt att få vara deltagare i sina favoritberättelser. Bloggaren och lajvaren Anna Erlandsson berättar för tidningen K om hennes erfarenheter och tankar om lajv.

Enligt Anna Erlandsson beskrivs lajv (eller levande rollspel som det också kallas) bäst som improviserad teater. Det är alltid en eller flera arrangörer som bestämmer ramen för lavjet men berättelsen byggs till stor del av deltagarna själva. Alla som deltar i lajvet har en roll som de antingen fått tilldelat sig av arrangören eller som de skapat själva.
– Det är viktigt att komma ihåg att alla lajv är olika. Lajv är så enormt stor genre – det kan vara allt ifrån ett lajv i 40-talsmiljö på en gård tre dagar till en helg i fantasymiljö ute i skogen där jag sover under en gran, till att spela enkvälls-lajv i modern tid, säger Anna Erlandsson.

Hon insåg redan tidigt i tonåren att lajv var något för henne och såg det som en chans att få utlopp för sina många olika intressen, men också ett sätt att kunna vara både hjälte och deltagare i de berättelser hon läste.
– Så när en vän frågade mig om jag ville åka med honom och spela älvprinsessa så var svaret ja!

”Det känns som att jag aldrig blir “klar” som lajvare, det finns alltid nya lajv som jag kommer vilja spela och nya utmaningar jag kan ge mig själv.”

Hon lockades till fantasylajv eftersom hon läste mycket fantasy hemma.
– Jag har alltid älskat att läsa fantasyberättelser. Kombinationen äventyr, magi och övernaturliga väsen är otroligt spännande för mig. Jag drogs också till fantasylajv eftersom jag älskar att sy medeltidsinspirerade kläder, så när jag lajvar den typen av lajv blir jag enormt peppad av själva förberedelserna. Lajv handlar mycket om att bygga berättelser som inte liknar vår egen värld och fantasy är ju precis det, säger hon.

Anna Erlandsson tycker att alla lajv har sin egen speciella tjusning och sina fantastiska egenskaper. Hon gillar att utmana sig själv, bygga relationer till andra roller och framförallt känslan av att vara i en helt annat värld.
– Det känns som att jag aldrig blir “klar” som lajvare, det finns alltid nya lajv som jag kommer vilja spela och nya utmaningar jag kan ge mig själv.

Hon uppmuntrar alla som är nyfikna på lajv att våga prova på det.
– Det finns en rad olika lajvföreningar runt om i Sverige och fler lajv än det går att räkna till. De flesta av lajven i Sverige finns upplagda i en kalender på hemsidan Spelkult. Jag älskar att det idag finns en såpass stor lajvscen att det går att hitta en lajvgenre som passar just dig, säger hon.

Anna Erlandsson sitter som ledamot i styrelsen för ungdomsförbundet Sverok, en verksamhet som fokuserar på spelhobby och där bland lajv. Hon driver också bloggen Setsuna.

 

Om Skribenten

mm
Reporter

Linda är en 23 årig norrlänning. Hon pluggar genusvetenskap, säljer jeans och skriver för tidningen K. Förutom att skriva, lyssna på fet musik och äta stark mat så är det bästa hon vet att köra fyrhjuling i Norrland.