Jeans. Ett plagg som vi inte kan tänka oss att leva utan. Men hur vet en vilken modell som passar bäst, vad är skillnaden på tjej och killavdelningen och vilken typ av modell är trendigast just nu? Tidningen Ks skribent Linda har satt ihop en personlig jeansguide!

 

De flesta klädesbutikerna har en könsuppdelad jeansavdelning. Den främsta skillnaden mellan tjej och killjeansen är att tjejernas jeans har vanligen mindre fickor, är rundare i formen upptill och modellen är generellt tightare i låret och på benen.
Killjeansen går upp i större storlekar, har fler rakare former att välja bland och har längre längd på byxan. Det är alltså den övergripande skillnaden, men självklart kan en som kille köpa jeans i tjejmodell eller som tjej köpa jeans i killmodell. Det är inte ovanligt och det finns egentligen inga regler, det viktigaste är att prova sig fram.

 

De tre hetaste modellerna på tjejavdelningen:

Bootcut – De är tighta ner till knät och går ut från knät till foten
019456-0014_1

Flare
– För den som vågar lite mer.. påminner om en bootcut modell men är mycket bredare nertill, i 70-tals stil!
227425-0989_1

Anti-fit
– Det innebär att modellen sitter löst och slappt, finns massor av olika typer, de flesta är fortfarande ganska tighta nere vid ankeln men lösare upptill.
352518-5261_2

De tre hetaste modellerna på killavdelningen:

Straight fit – Den klassiska raka och ”gubbiga” byxan är tillbaka på modetapeten, en snygg detalj är att vika upp den lite nertill.
441555-0033_1

Carrot fit – Denna modell är större i låren och smalnar av ner till foten, passar bland annat bra på dem med mycket muskler men som fortfarande vill ha en hyfsat tight modell.
132265-0989_1

Skinny fit – Supertight modell, för det mesta innehåller den massa stretch så modellen är vanligen väldigt bekväm trots att det kanske inte ser ut som det.
290990-0426_2

Tips i provrummet!

1. Prova med skor till för att få ett helhetsintryck.
2. Om det är rätt storlek så ska de sitta tight runt höften/midjan, ha i åtanke att alla jeans töjer ut sig och blir bekvämare efter några användningstillfällen.
3. Tänk på att jeansen kortar upp sig vid användning och att de krymper lite på längden i tvätten.

download-3

Tips kring tvätt!

Jeansen ska tvättas utan sköljmedel och ingen torktumlare, om en undviker det så håller byxorna mycket längre.

jeans-699344_1280

Stort lycka till med framtida jeansköp!

Om Skribenten

mm
Reporter

Linda är en 23 årig norrlänning. Hon pluggar genusvetenskap, säljer jeans och skriver för tidningen K. Förutom att skriva, lyssna på fet musik och äta stark mat så är det bästa hon vet att köra fyrhjuling i Norrland.