SKAM är tillbaka! Hur taggade är ni? Jag spricker nästan! Mitt namn är Cam och jag är Tidningen Ks SKAM-reporter för denna säsongen. I mina recaps kommer du få ta del av både fakta, alltså vad som händer under veckan i SKAM-världen, men också mina personliga tankar om avsnitten. OBS: Spoilevarning finns alltid.
Tankar innan avsnittet:

Jag kom precis hem från en fullspäckad dag med jobb och annat, är lite smått virrig men det ska nog gå bra! Jag är sjukt taggad på sista avsnittet, jag kommer köra en vanlig hederlig recap med i slutet så kommer jag prata om säsongen och hela serien i allmänt, för även om den är sjukt bra finns det en del som bör problematiseras.

Ber om ursäkt för att den sista recapen kommer såhär sent men svt hade inte lagt upp avsnittet igår kväll när jag kollade, ni vet ju; allt jobb stannar när det är midsommar!

Nu kör vi igång!

VILDE  

Vi börjar avsnittet hos Vilde som sminkar sig och får ett sms av Chris att hon väntar utanför. Det ringer plötsligt på dörren och Vilde verkar lite rädd. Hon öppnar och det är ordföranden för bostadsrättsföreningen som hälsar som är där för att meddela att Vildes mamma glömt att betala avgift till föreningen.

Vilde går sedan in i köket och letar bland papper (räkningar verkar det som) och ser bekymrad ut. Hon får sms av Sana som bjuder in henne till Eid- förfest hos henne på lördag för att fira att ramadan är över. Hon ler.

Hon fyller sedan ett vattenglas och tar fram en medicin, hon går in till ett rum där hennes mamma ligger och sover. Hon ljuger när mamman frågar vem som ringde på.

Chris väntar som sagt utanför och de går iväg tillsammans.

PENETRATOR-CHRIS

I sängen. Med Eva. Jag dör.

Han berättar om en dröm han haft om att de blev tillsammans, Eva säger att de aldrig kommer bli tillsammans. Hennes anledning är att han är en otrogen fuckboy.

Vilde ringer och frågar om de kan göra något fint för Sana på festen, Eva har dock inga förslag.

P-Chris verkar verkligen vilja bli tillsammans med Eva, som säger nej. Meeen de kysser varandra och verkar ha de gosigt ändå.

Evas mamma kommer plötsligt in i rummet. Hon säger att hon inte visste att Eva hade pojkvän och Eva säger att de inte alls är tillsammans.

P-Chris kontrar och säger:

”än”
JONAS

Jonas går med Emma och de kysser varandra. Det verkar som att de inte gått offentligt som ett par än.

Han går sen till grabbgänget som står och snackar med Sara som också blivit bjuden till Sanas fest.

Han får ett meddelande från P-Chris som frågar om råd gällande Eva. Lol.

Vilde kommer och frågar lite om Sanas present och Jonas frågar om Eva och P-Chris men hon tror inte att det är något särskilt mellan dem.

Jonas svarar iallafall P-Chris och säger att han bara ska fråga om hon vill se Fresh Prince och äta nachos

CHRIS 

Chris sitter och snackar med Noora och Eva och får ett sms av sitt syskon (antar jag) som behöver låna pengar.

Emma ska också till festen tydligen #sidenote.

Chris går till skolsyster och säger att hon har en kompis som honär orolig för, som hon inte tror har det så bra hemma (hon syftar antagligen på Vilde). Skolsystern är lite skum osv… (Ganska rolig scen faktiskt, rekkomenderar att kolla)

EVEN 

Even väntar på Isak, han skriver i en gruppchatt med några vänner och det verkar som att alla ska överraska Isak på hans födelsedag.

Isak kommer och de tar en öl, småpratar lite och är allmänt fina. När de sitter och kysser varandra går någon förbi och skriker skällsord mot dem. Isak blir arg och skriker tillbaka, Even lugnar honom.

 WILLIAM 

William och Noora ligger på gräset vid vattnet och är allmänt söta. Han får sms av sin pappa som frågar när han kommer och ifall han har pratat med henne än, han svarar nej (jag antar att pappan syftar på Noora).

Noora håller på att skriva ett tal för Sana och de diskuterar hennes personlighet.

William svarar sin pappa att Noora inte vill följa med honom, att hon måste stanna med sina vänner och att han måste stanna med henne.

 ESKILD & LINN 

De är i kollektivet och provar taditionellt muslimska kläder inför festen. Linn verkar dock inte tycka om det.

Linn frågar om Eskild tror att Noora kommer flytta igen. Eskild säger att hon måste få öeva sitt liv och att de bara ska stötta henne oavsett.

Det blir lite emotional mellan dem och jag får tårar i ögonen.

SANA (?) 

Hos Sana på Eid-förfesten. Alla minglar och verkar ha det trevligt, bland annat:

Isak och Even planerar en sommarresa till Marocko, Linn säger att hon och Eskild tycker om henne och stöttar henne. Noora berättar då att hon inte ska flytta ihop med William än. Eskild föreslår att William flyttar in hos dem istället.

Chris går fram till Vilde och säger att hon finns där för henne om hon behöver snacka.

P-Chris och Emma stöter på varandra och tja, kärlek vid första ögonkastet?

Jonas går fram till Eva… hallelujahmoment… nära på att kyssas.

Yousef skickar meddelande till Sana och de utbyter bilder från dagen.

Avsnittet avslutas med talet för Sana, som innehåller lite politiska underbudskap, men med stora buskapet att ingen är ensam.

 Tankar efter SKAM S04: 

Wow… Jag kan inte fatta att allt är över nu… Det är det som känns mest sjukt.

Jag tyckte att den här säsongen var sisådär, favorit är fortfarande Isaks säsong. Jag tycker att de kunde lyft upp Sanas problematik med att vara sjölbärande muslimsk tjej i ett vit samhälle ännu mer, istället blev det lite för mycket fokus på andra, drama, Yousef osv. Det fanns en möjlighet till något storslaget, jag känner att det inte gick hela vägen tyvärr.

Jag måste bara ta upp scenen när Sana och Isak pratar, för den är verkligen problematisk då Isak jämför förtrycket han utstår för att han är homosexuell med den rasism Sana möter. Det finns några saker att ha i åtanke här, ingen kan se att Isak är gay bara genom att kolla på honom, med Sana kan man se att hon är muslim. En annan grej är att Isak är vit och man, vilket är två viktiga privilegier. Sana är inte bara muslim utan även en rasifierad kvinna med hijab. Det förtrycket hon utsätts för är konstant, något som inte kan hända Isak så länge han inte går hand i hand till exempel med en annan kille eller går med en stor skylt där det står att han är gay; vilket han inte gör. Isak säger också åt Sana att chilla lite och att ha respekt för de som inte förstår, att hon måste svara på alla dumma frågor hon får. Kort svar och min åsikt: Sana måste ingenting.

Jag är helt ärligt ganska besviken, när jag såg första avsnittet i den här säsongen var jag beredd på stordåd. Men det blev bara ganska tråkig och medelmåttig sörja som antagligen en vit människa skrivit.

Hur som helst, tack så hemskt mycket för att ni har hängt med på dessa recaps! Det har varit kul, och lite stressigt att skriva allt men hoppas det blev bra iallafall!

Om ni inte tröttnat på mig än kan ni följa min blogg; nouw.com/medsmåbokstäver !

Byeee

/Cam <33

 

 

Om Skribenten

mitt namn är cam, är 17 år, bor i stockholm. på fritiden har jag ångest, dricker kaffe, lirar lite boll och bloggar även på nouw.com/medsmåbokstäver . just det, jag föredrar att skriva med små bokstäver. -stay alive