SKAM är tillbaka! Hur taggade är ni? Jag spricker nästan! Mitt namn är Cam och jag är Tidningen Ks SKAM-reporter för denna säsongen. I mina recaps kommer du få ta del av både fakta, alltså vad som händer under veckan i SKAM-världen, men också mina personliga tankar om avsnitten. OBS: Spoilevarning finns alltid.

 

Tankar innan avsnittet:

Sana är denna säsongens huvudperson, vilket jag faktiskt hade hoppats på.

Säsong 4 är den sista säsongen. Det tycker jag är lite ledsamt men samtidigt bra att SKAM inte blir en urmjölkad serie bara för att den blivit populär.

Jag är bara allmänt taggad på att se mer av Sana och hur hennes liv ser ut, jag tror också att jag kommer kunna relatera mycket till henne då jag också är muslim.

Det ska också bli kul att få skriva om serien här, jag kommer till mestadels fokusera på de längre, ihopklippta avsnitten. Jag kommer även dela upp recapen i veckodagarna eftersom att vi följer serien i realtid. Men nu ska jag sluta babbla och kolla på avsnitt 1, säsong 4!

 

MÅNDAG

 

Introt består av skön musik och Sana som åker spårvagn. Då och då klipps snuttar in bestående av krig och Donald Trump. Betyder detta att serien kommer ha en politisk anda och ta upp aktuella debatter? Hoppas!

Sana får även ett sms av sin mamma som undrar om hon kan följa med på en temakväll om kvinnorollen inom islam på fredagen, vilket hon säger ja till.

I säsong 3 var det fokus på Isak, och även Even (tillsammans kallas dem för Evak). Sana möter nu dessa utanför kollektivet då Isak flyttat ut och Noora in till sitt gamla rum. För det första så är det en sjukt snygg “överlämning” från Isak som huvudperson till Sana, för det andra skrek jag rakt ut när jag så att Evak verkar mer förälskade än någonsin.

Inne i kollektivet pratas det om sex och äts pizza. Vi får återse squadet. Winning.

Vilde häver ur sig att Sana inte kan ha sex och det Sana svarar är nog det bästa jag har hört:

“Jag kan ha sex, jag väljer bara att inte ha det.”

Det verkar även bli ett framtida drama angående Noora och William, som vi kom nära i säsong 2…

TISDAG

Sana förlorar ett vad till sin bror Elias, och blir hans slav för en vecka. Hon möter även Yousef, en kompis till Elias. De får lite extra ögonkontakt. Ska bli spännande var detta leder då Sana varit väldigt tydlig med sina åsiktet om killar i tidigare säsonger.

ONSDAG

Hela gänget sitter och äter glass när Sana får sms av Elias som behöver nycklarna hem. Noora skiljer sig från gänget och resten går till ett gym där Elias och hans gäng tränar. I ett slow-motion-montage ser vi hur tjejernas blickar fastnar på killarna. Jag skrattade högt.

I konversationerna som publiceras på SKAMs egna sida så ser vi att Vilde dels börjar snacka med Elias efter gym-incidenten och hon gör även en ny grupp utan Noora där tjejerna diskuterar att de vill gå på fest med Elias och hans vänner.

FREDAG

Fest med killarna blir det. Vi följer Sana och resterande i ett till slow-motion-montage med bra musik på väg dit. Apropå det, musiken i SKAM är alltid så bra. Cred. Länk till spotifys egna SKAM-playlist här:

Sanas mamma ringer såklart, då hon hade sagt att hon skulle med på temakvällen. Sana försäkrar henne om att hon fortfarande är sig själv trots att hon är runt sina norska, partysugna vänner.

Väl inne på festen så ber Sana först inne i ett rum och när hon kommer ut ser hon Yousef, som har gett henne blickar hela veckan, sitta och prata med Noora.

Slut på avsnitt 1.

Tankar efter avsnittet:

Blickar verkar vara en nyckel i denna säsong. Hur karaktärerna ser på varandra, hur vi ser på dem.

Jag har verkligen saknat SKAM.

Jag hade nästan glömt hur bra filmad och klippt den här serien är.

Är extremt taggad på nästa veckas avsnitt.

Om Skribenten

mitt namn är cam, är 17 år, bor i stockholm. på fritiden har jag ångest, dricker kaffe, lirar lite boll och bloggar även på nouw.com/medsmåbokstäver . just det, jag föredrar att skriva med små bokstäver. -stay alive