I slutet av augusti varje år sedan 2011 kör Stockholms filmfestival ett gäng gratisvisningar i Rålambshovsparken i Stockholm som är gratis för alla. Här är vår guide till filmerna som visas i år, så att ni kan se om det finns något i urvalet som ni känner skulle vara perfekt att avsluta sommarlovet med!

Stockholms filmfestival kommer rulla igång för 26e året i rad i höst. Filmvisningar och diskussioner med filmskapare går i ett på flera av Stockholms biografer, men festivalpassen är dyra och tillställningarna ganska svårtillgängliga. Utomhusbion är till skillnad från festivalen helt gratis och visningar av riktigt bra filmer med ett gemensamt tema för varje år och årets tema är 70-tal.  

Onsdag 17/8 – En kärlekshistoria

Det här råkar vara en av mina favoritfilmer. Det betyder givetvis inte att ni garanterat kommer gilla den, men jag hoppas att ni gör det. Filmen kom ut 1970, men den är en tidlös hyllning till Stockholm, sommaren och ung kärlek. Den handlar om att det inte är lätt att vara ung och kär, men att det kanske ändå är det vackraste vi kommer få uppleva i våra liv.

Torsdag 18/8 – Mannen på taket

En actionthriller från 1976 som mycket väl kan vara den bästa actionfilm som någonsin producerats i Sverige. En fartfylld och spännande klassiker! Den har en åldersgräns på 15 så ha gärna med er legitimation om ni ser unga ut, då festivalens funktionärer går runt och kollar åldern på alla som ser ut att vara lite för unga för filmen.

Fredag 19/8 – Hair

En klassisk rockmusikal från 1979 om en ung kille som tvingas delta i Vietnamkriget, och vars väg in i kriget (genom hippiekulturen) leder till en politisk medvetenhet och intressant analys av ras- och klassfrågor som gör sig synbara under filmens gång. Filmen är en drama-komedi, så trots tunga ämnen kan ni förvänta er gott om roliga ljusglimtar!

Lördag 20/8 – Saturday Night Fever

En ung John Travolta dansar bort så mycket tid han bara kan på disco för att fly undan en väldigt grå vardag. Liksom alla ovanstående filmer så är den minst sagt en klassiker och om ni gillar dansfilmer så bör ni helt klart se denna. Åldersgränsen är 15 för den här filmen med.

Söndag 21/8 – Midnight Special

Den enda av årets filmer som inte är gjord på 70-talet, men det är då den utspelar sig. Jag kan tyvärr inte uttala mig om den då det här blir Sverigepremiären för filmen. Det jag vet är att den handlar om en ung pojke med superkrafter som blir jagad för att han är annorlunda. Trailern ser asfet ut.

Filmerna börjar 21.00 varje kväll, men det är aktivitet i parken från 18.00. Var där i tid så att ni får bra platser då visningarna alltid är väldigt populära!

Stefan Lundstedt, 23 år 

Om Skribenten

mm

Vi har några skribenter som vi gillar riktigt mycket och som ibland, då och då, kommer publicera sina texter här. Håll utkik! :)