Oavsett ålder är tankar och funderingar kring sex väldigt vanliga. Därför svarar Tidningen K på frågor om sex varje vecka.

Miriam Bratt har tidigare arbetat som skolinformatör via RFSU och varit ute på högstadie- och gymnasieskolor där hon pratat om sex, ömsesidighet och massa annat. Nu svarar hon på era frågor. Mejla miriam@tidningenk.se med dina frågor! Frågorna är självklart anonyma.

 

Jag är kille på snart 15 år och har fått en internetflickvän som jag vill träffa. Hon är 13. Vi bor i olika städer så i så fall måste vi få min pappa och hennes föräldrar att gå med på att jag kommer och besöker dom. Jag tror att det går å övertala pappa om han får prata med hennes föräldrar först, men hon tror inte att hennes föräldrar kommer säga ja och hon vill inte ens fråga. Vad ska vi göra?

Vad kul med en internetflickvän! Men jag förstår att situationen är frustrerande. Jag tänker att det enda du kan göra är att fråga din pappa. Om din internetflickvän inte vill fråga sina föräldrar så finns det tyvärr inte så mycket du kan göra åt det. Eftersom ni är i den ålder ni är så måste era föräldrar gå med på en sån resa och du kan bara ta ansvar för din del. Om hon vill eller inte vill prata med sina föräldrar måste få vara helt upp till henne.

Det du kan säga är att du gärna vill vara ett stöd för henne om det är så att hon är nervös men egentligen vill prata med sina föräldrar. Kom bara ihåg i så fall att det verkligen inte är okej att tjata på en sån här sak. Om ni ska ses eller försöka få era föräldrar att låta er ses så måste det vara ett ömsesidigt beslut, det vill säga att ni båda två känner er helt med på det. Utifrån det du beskriver så låter det inte som att hon är med på det. Det måste du respektera (hur tråkigt och frustrerande det än är).

Jag förstår att du längtar efter att träffa henne, men vill trots det avslutningsvis påminna om att försöka njuta av er digitala relation. Det låter som att ni får ut något värdefullt av den även när ni inte ses!

 

Hur vet man om man är homo eller bi? Jag har aldrig rört en tjej, men tänker på tjejer ganska ofta. /Kille

Hej! Ingen annan än du själv kan bestämma vilken sexuell läggning du har och det inte finns inte något helt enkelt svar. Som du säkert vet brukar en prata om att killar som tänder på killar och tjejer som tänder på tjejer är homosexuella. Tjejer som tänder på killar och killar som tänder på tjejer brukar istället beskrivas som heterosexuella. Personer som tänder på både killar och tjejer kallar sig ofta för bisexuella. Utöver dessa så finns det massa läggningar som en kan känna igen sig i, till exempel pansexualitet eller assexualitet. Beskrivningarna av homo-, hetero- och bisexualitet blir dessutom ibland lite tokiga eftersom det finns de som är ickebinära i sin könsidentitet – alltså nån som är varken tjej eller kille, eller som är både och.

En del definierar sin läggning utifrån vilka man blir kåt på, en del vilka man blir kär i och en del utgår från vilka de har relationer med. Du väljer själv vad du vill kalla dig och om du ens vill kalla dig för något. Oavsett om du rör någon, har sex med någon eller fantiserar om någon (och oavsett vilket kön den personen i så fall har), så är det alltid upp till dig att identifiera dig.

 

Läs andra sexfrågor:
Fittslick och försenad mens – veckans sexfrågor
Flirt, ragg och ligg – veckans sexfrågor
Privacy, p-piller och sperma – veckans sexfrågor
Dejter och snokande mammor – veckans sexfrågor
Kondomer och porrbesatt – veckans sexfrågor

Om Skribenten

mm
Reporter och sexpert

Jag heter Miriam Bratt och är 25 år. Jag tycker mest om att prata och skriva. Helt enkelt att uttrycka mina tankar, känslor och åsikter. Förutom att jobba med K så är jag journalist på studenttidningen Gaudeamus.