Oavsett ålder är tankar och funderingar kring sex väldigt vanliga. Därför svarar Tidningen K på frågor om sex varje vecka.

Miriam Bratt har tidigare arbetat som skolinformatör via RFSU och varit ute på högstadie- och gymnasieskolor där hon pratat om sex, ömsesidighet och massa annat. Nu svarar hon på era frågor. Mejla miriam@tidningenk.se med dina frågor! Frågorna är självklart anonyma.

Förut brukade jag onanera ganska ofta utan att titta på porr, men nu kan jag inte göra det längre för jag blir liksom inte sugen utan att titta. Det känns jobbigt. Vad kan jag göra för att sluta vara så porrbesatt?

Hej! Vad kul att du gillar att ha sex med dig själv, det är en lyx! Men tråkigt att höra att du känner att du har börjat bli begränsad av porren. Det är inget fel med att gilla att titta på porr när en onanerar, men om du vill få tillbaka lusten för onani utan porr så tror jag på att öva. Till exempel kanske du kan bestämma dig för att någon lugn stund bara fantisera om sexiga saker, utan att titta på porr och utan att tänka att du ska onanera. Om du gör det några gånger kan jag tänka mig att din egen fantasi kan bli en bra konkurrens till porren. Andra bra substitut är sexnoveller. Det finns massa på internet och en hel del på biblioteken.

Det kan hända att det här inte fungerar och då kanske du är inne i en porrperiod just nu, men troligtvis kommer det komma nya perioder då du är mer inne på annat. Och om det inte gör det och du känner att ditt liv verkligen begränsas av att titta porr så finns det hjälp att söka. Till exempel kan en ringa till Preventell på 020-667788. Lycka till!

 

Hej! Jag har haft sex några gånger och vill använda kondom, men tycker att det är svårt att få till. Har du några tips på hur man kan göra?

Hej! Bra att du vill använda kondom, det är ju en himla bra uppfinning! Sen kan det kan ju ändå finnas olika anledningar till att det är svårt att få till kondomanvändandet. Det kan vara läskigt att fråga, en kan vara rädd att tappa ståndet eller så kan det vara svårt att komma ihåg att ta med sig kondomer.

Om du tycker att det är svårt att prata med den du har sex med, så tycker jag att du ska komma ihåg att det finns massa olika sätt att kommunicera vid sex. Till exempel kan du säga ”kan vi använda kondom?”, men det kan fungera lika bra att bara ta fram en kondom, hålla upp den och titta lite frågande. Ett annat knep är att nämna det innan det ens är aktuellt med sex. Typ säga ”jag brukar vilja ha kondom när jag har sex” eller ”jag förstår inte varför så många struntar i kondom, det skulle inte jag göra” i något passande samtal. Då förstår nog de flesta vinken.

Sen är många rädda för att förlora stånd när de sätter på en kondom. Om så är fallet kan jag verkligen rekommendera att testa flera sorters kondomer. Olika sorter sitter olika bra. Dessutom måste jag säga det här hemskt klyschiga – det är helt okej att förlora stånd. Det händer alla och förhoppningsvis kommer det tillbaka efter ett tag om en slappnar av lite.

Avslutningsvis, det kan ju såklart vara svårt att faktiskt ha kondomer redo när det är dags. Därför kan det vara en bra idé att placera ut kondomer på ställen där du tror att du kan tänkas behöva dem – det kan vara i en handväska, vid sängen, i badrummet eller någon helt annanstans. Det viktigaste att komma ihåg tror jag är att många blir glada när den andra vågar ta fram eller fråga om en kondom. De flesta vill faktiskt använda preventivmedel när de har sex, så troligtvis stämmer det in på de du kommer att ha sex med också. Lycka till!

 

Om Skribenten

mm
Reporter och sexpert

Jag heter Miriam Bratt och är 25 år. Jag tycker mest om att prata och skriva. Helt enkelt att uttrycka mina tankar, känslor och åsikter. Förutom att jobba med K så är jag journalist på studenttidningen Gaudeamus.