Miriam Bratt har tidigare arbetat som skolinformatör via RFSU och varit ute på högstadie- och gymnasieskolor där hon pratat om sex, ömsesidighet och massa annat. Nu svarar hon på era frågor. Mejla miriam@tidningenk.se med dina frågor! Frågorna är självklart anonyma.

Tycker killar att mens är äckligt? Är det konstigt att gå hem med nån om man har mens?  

Det är väldigt olika. Vissa tycker att mens är äckligt och vissa tycker inte det. När en går hem med någon kan det finnas vissa förväntningar på vad som ska göras där hemma och om den förväntningen är att ha sex så är det ju så att alla inte tycker om att ha sex med mens (men även där har alla olika smak). Personligen så tycker jag att du såklart kan gå hem med någon när du har mens och sen får du väl helt enkelt se vad du och den som du går hem med vill göra. Så länge alla inblandade har en schysst attityd och respekterar ett nej så ska det inte vara några problem. Känner du dig ändå osäker på om du vågar så skulle du också kunna droppa att du har mens innan hemgången. Typ säga något om att du måste dubbelkolla att du har med dig bindor/tampong/menskopp, så kan du ju kolla av hur personen verkar reagera.

 

Jag är kär i en tjej som är 24 och jag är 17. Jag vet inte om jag ska våga ragga på henne, kan en 17åring ha någon chans på en 24åring? 

Spännande att vara kär! Jag tycker absolut att du ska våga ragga eller prata med henne. Faktum är att du aldrig kommer veta hur hon känner om du inte vågar ta initiativ. Och jag förstår att åldersskillnaden kan kännas komplicerad, alla 24åringar skulle nog inte kunna tänka sig att dejta eller vara ihop med en 17åring. Men det betyder inte att just den här personen känner så. Jag hejar på dig och att du ska våga ragga! Det värsta som kan hända är att hon inte är intresserad och det kan såklart vara väldigt jobbigt, men då vet du i alla fall hur hon känner. Och tänk ändå vad många par det finns i världen som består av en 17åring och en 24åring!

 

Min mamma kom in på toaletten när jag runkade. Hon kom in precis när jag kom och såg vad jag gjorde och såg livrädd ut och gick därifrån. Det känns skitjobbigt och jag vet inte om jag ska prata med henne eller bara låtsas som ingenting. Hjäääälp!?

Stackars dig, det låter verkligen jobbigt! Dock vill jag bara trösta dig med att något sånt har hänt så himla många personer. Det är pinsamt, men det går över. Jag tror att du ska fundera över hur din mamma är, tror du att hon är en person som skulle klara att prata om det på ett sätt som blir bra för dig? Om du går runt och oroar dig så vore det såklart toppen om ni kunde prata om det, men om du tror att stämningen bara skulle bli mer obekväm så tror jag faktiskt på att släppa det. Och tro mig, hon kommer också att göra det snart om hon inte redan har gjort det!

 

Läs andra sexfrågor:

Raggkomplimanger, stånd i skolan och horrykten – veckans sexfrågor
Internetflickvänner och läggningar – veckans sexfrågor
Fittslick och försenad mens – veckans sexfrågor
Flirt, ragg och ligg – veckans sexfrågor
Privacy, p-piller och sperma – veckans sexfrågor
Dejter och snokande mammor – veckans sexfrågor
Kondomer och porrbesatt – veckans sexfrågor

Om Skribenten

mm
Reporter och sexpert

Jag heter Miriam Bratt och är 25 år. Jag tycker mest om att prata och skriva. Helt enkelt att uttrycka mina tankar, känslor och åsikter. Förutom att jobba med K så är jag journalist på studenttidningen Gaudeamus.