Miriam Bratt har tidigare arbetat som skolinformatör via RFSU och varit ute på högstadie- och gymnasieskolor där hon pratat om sex, ömsesidighet och massa annat. Nu svarar hon på era frågor. Mejla miriam@tidningenk.se med dina frågor! Frågorna är självklart anonyma.

Finns det något sätt att se om jag haft sex? Jag är 15 år tjej och jag har haft sex redan, men inte ens första gången blödde det. Jag vill inte att nån ska få veta att jag redan haft sex. 

Nej, det går inte att se på dig att du har haft sex! Det är en myt att det går att se på någon om den har haft sex, oavsett vilket kön personen har. Det finns en föreställning om att tjejer eller fittbärare ska blöda första gången hon har vaginalt samlag (kuk-i-fitta-sex), men den föreställningen stämmer inte. Det är väldigt många som inte blöder, och när någon väl blöder vid sex så behöver det inte betyda att det är första gången personen har sex.

Sen är det bra att komma ihåg att det finns så himla många olika sätt att ha sex. Man kan ha vaginalt samlag, hångla, smekas, suga kuk, slicka fitta, sexta och mycket mer.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Om du är orolig över att på något sätt bli utsatt för att du har haft sex så vill jag bara peppa dig att gå till ungdomsmottagningen och be om stöd. De som jobbar på ungdomsmottagningar brukar vara väldigt duktiga på att hjälpa och stötta unga i den här typen av situationer. Kolla in umo.se om du inte vet var du ska börja.

 

Jag har hört att orgasm kan hjälpa mot mensvärk, är det sant? Och jag blir alltid jättekåt när jag har mens, är det nån annan som har så? 

Ja, det är sant att orgasm kan hjälpa mot mensvärk. Bra va!? På samma sätt som träning triggar orgasmen igång kroppens smärtlindringssystem.

Sen när det kommer till att vara kåt vid mens – det är jättevanligt. Det snurrar ju runt massa hormoner i kroppen och de påverkas av kroppens menscykel. Det är många som kan märka mönster i hur kåta de blir under olika delar av menscykeln – det kan vara under mens, vid ägglossning eller efter mens till exempel.

 

Läs andra sexfrågor:

Mens-sex, åldersskillnader och mammor som kommer på en – Veckans sexfrågor
Raggkomplimanger, stånd i skolan och horrykten – veckans sexfrågor
Internetflickvänner och läggningar – veckans sexfrågor
Fittslick och försenad mens – veckans sexfrågor
Flirt, ragg och ligg – veckans sexfrågor
Privacy, p-piller och sperma – veckans sexfrågor
Dejter och snokande mammor – veckans sexfrågor
Kondomer och porrbesatt – veckans sexfrågor

Om Skribenten

mm
Reporter och sexpert

Jag heter Miriam Bratt och är 25 år. Jag tycker mest om att prata och skriva. Helt enkelt att uttrycka mina tankar, känslor och åsikter. Förutom att jobba med K så är jag journalist på studenttidningen Gaudeamus.