Bieber, Idol & värnplikt

Varje söndag skriver Tidningen K:s reporter Rebecca Hagnestad om fem nyhetshändelser från den gångna veckan. På så sätt kan du få en snabb genomgång av vad som hänt under den senaste tiden.

 

Justin Bieber i Stockholm

Världsstjärnan Justin Bieber höll i veckan två stycken konserter på Tele 2 Arena i Stockholm. Han spelade på torsdagen och fredagen och det var många ”Beliebers” som hade tagit sig till arenan för att lyssna på sin idol.

Under sitt besök hann Justin Bieber också med att turista i Stockholm. Han sågs ett flertal gånger och några lyckliga fans fick också prata med honom. På söndagen fortsatte han med sin turné och höll en konsert i Köpenhamn.

 

Första presidentvalsdebatten

Natten mot tisdagen, svensk tid, hölls den första presidentvalsdebatten i USA. Debatten var mellan demokraternas kandidat Hillary Clinton och republikanernas Donald Trump.

Debatten blev många gånger riktigt het. Donald Trump avbröt Hillary Clinton över 50 gånger under den 90 minuter långa debatten och hon anklagade honom för att ha uttalat sig rasistiskt och sexistiskt. Utöver det diskuterade de bland annat polisvåld, skattepolitik och immigration.

Presidentvalet i USA hålls den 8 november. Då får vi veta vem av kandidaterna som kommer att leda landet under de kommande fyra åren.

 

Ny utredning om värnplikt

I veckan presenterades en ny utredning gällande värnplikt, att man som medborgare är skyldig att arbeta inom sitt lands militär under en viss tid. I Sverige fick man värnplikt år 1901, men år 2009 beslutade man om att låta den vila när det är fred.

Men de som genomfört den nya utredningen föreslår nu att regeringen ska besluta om att återuppliva värnplikten igen. En av anledningarna till det är att det har varit brist på soldater.

Enligt utredningen ska både killar och tjejer tvingas mönstra, alltså ansöka om att få göra värnplikt. Om man beslutar sig för att genomföra den nya typen av värnplikt så kommer de som är födda år 1999 och 2000 vara de första som måste mönstra.

 

 Zeana Muratovic lämnade ”Idol 2016”

Fredagsfinalerna i ”Idol 2016” drog i gång i fredags. Temat var ”Topplistan” och idolerna framförde sina egna versioner av låtar av bland annat One Direction, Pink och Zara Larsson.

Först att lämna blev 23-åriga Zeana Muratovic från Stockholm. Under sin sista kväll framförde hon låten ”No”av artisten Meghan Trainor.

 

Alicia Vikander i årets reklamfilm för Rosa bandet

I oktober varje år anordnas Rosa bandet-kampanjen. Den är till för att upplysa människor om bröstcancer och samla in pengar till forskning om sjukdomen. För att hjälpa till kan man bland annat köpa ett rosa band, som man till exempel kan sätta på sin jacka.

Varje år spelar man också in en reklamfilm för kampanjen. I årets film är stjärnskådespelaren Alicia Vikander med. Hon har också designat årets version av det rosa bandet.

– För mig är rosa bandet en symbol för en gemenskap som ger hopp om att det är möjligt att bli frisk, säger hon i ett pressmeddelande på Rosa bandets hemsida.

Om Skribenten

mm

Jag heter Rebecca Hagnestad och arbetar som reporter här på Tidningen K. Varje vecka skriver jag om fem händelser från nyhetsveckan. När jag inte håller på med K så jobbar jag som journalist eller så läser jag en bra bok. Helst om något historia-aktigt, men fantasy går bra det med. Har du några frågor som rör mina ansvarsområden är du välkommen att kontakta mig på min mejl: rebecca@tidningenk.se. Ha det!