Kristaller, iphones & Syrienavtal

Varje söndag skriver Tidningen K:s reporter Rebecca Hagnestad om fem nyhetshändelser från den gångna veckan. På så sätt kan du få en snabb genomgång av vad som hänt under den senaste tiden.

 

Stjärnorna glänste på Kristallengalan

Söndagen den 4 september sändes årets Kristallengala på kanal 5. Under galan delades det ut till tv-program och tv-personligheter som särskilt utmärkt sig under året. Priset för årets bästa program gick till ”Gympaläraren” som har sänts på SVT. Årets kvinnliga programledare blev Tilde de Paula Eby, medan prisets manliga version gick till humorduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Priset för årets fakta och aktualitetsprogram gick till ”Absolut svensk” och Soran Ismail.

”Tack för #Kristallen och för alla gratulationer! Tack alla som sett, kommenterat och uppskattat programmet”, skrev han på Instagram.

Årets humorprogram blev ”Full patte” med systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf i spetsen!

Avtal mellan Ryssland och USA om konflikten i Syrien

Under natten mot lördagen så möttes parter från USA och Ryssland för att diskutera konflikten i Syrien. Kriget har pågått i mer än fem år och står mellan den syriska regimen och rebellstyrkor. USA och Ryssland har stöttat var sin sida under striderna. Men det nya avtalet som presenterades efter vad som beskrevs som ”maratonöverläggningar” kunde de båda länderna presentera ett förslag. Enligt avtalet uppmanade USA och Ryssland båda parterna att lägga ned sina vapen på söndagen för att det från och med måndag morgon ska råda ett vapenstillestånd.

Men även om den syriska regimen gått med på avtalet så är det inte säkert att det leder fram till någon fred. Bara timmar efter att nyheten om avtalet kom påbörjade nämligen regimen en flygattack mot staden Aleppo.

Nya iphone är här!

Den 7 september presenterade företaget Apple sin nyaste smart phone: iphone 7. Den nya telefonen ska bland annat vara vattentät och ha en förbättrad kamera.

Något som väckt både kritik och glädje är att hörlurarna blir trådlösa. Några sådana hörlurar kommer dock inte ingå, utan dem får man köpa till för drygt 1 400 kronor. Men om man inte vill lägga pengarna på det så kan man använda de vanliga hörlurarna som kommer gå att koppla in i strömuttaget.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic fick sitt straff

I augusti stoppades den före detta gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic för en nykterhetskontroll vid Öresundsbron. Det visade sig att hon kört onykter och efter att ha berättat om händelsen för statsminister Stefan Löfven valde hon att avgå. Hon berättade själv om sitt beslut vid en presskonferens där även statsministern var med.

På tisdagen fick hon sitt straff. Hon fick då ett strafföreläggande och ska böta 40 000 kronor. Utöver det ska hon också betala 800 kronor i böter till Brottsofferfonden.

Man död i Vallentuna

Tidigt på onsdag morgon började det brinna i ett lägenhetshus i Vallentuna. Räddningstjänst fick larm om händelsen vid halv sex och begav sig till platsen. De lyckades släcka branden, men husets tak ramlade in och byggnaden skadades allvarligt. Branden ska ha startat på en altan och ska sedan ha spridit sig vidare i huset.

Under onsdagen bekräftade man att en man i 70-årsåldern avlidit. Mannens anhöriga underrättades om vad som hänt under dagen.

 

 

 

Illustratör till omslagsbilden: Willam Sulka

Om Skribenten

mm

Jag heter Rebecca Hagnestad och arbetar som reporter här på Tidningen K. Varje vecka skriver jag om fem händelser från nyhetsveckan. När jag inte håller på med K så jobbar jag som journalist eller så läser jag en bra bok. Helst om något historia-aktigt, men fantasy går bra det med. Har du några frågor som rör mina ansvarsområden är du välkommen att kontakta mig på min mejl: rebecca@tidningenk.se. Ha det!