I april varje år går Stockholms Filmfestival Junior av stapeln. I höstas pratade vi med två av förra årets vinnare i festivalens kortfilmstävling, nu vänder vi oss till juniorfestivalens producent Valentina Bender för lite mer info om festivalen generellt, kortfilmstävlingen och hur en deltar.

Junior startade år 2000, och är en av tre delar inom Stockholms Filmfestival. I år äger den rum den 3-8 april och under festivalen så erbjuds det massvis med filmvisningar riktade till en yngre publik under veckan.

– Vi har tidigare haft runt 20 000 besökare under festivalveckan, och det brukar mestadels vara skolklasser som går och ser filmerna. Visningarna är gratis för alla ungdomar, så ett hett tips om man vill se av filmerna som går på dagtid är att tipsa sin lärare om att det är gratis och att filmtittande är en del av läroplanen.

Men juniorfestivalen handlar inte bara om att titta på film, utan även om ett deltagande och en uppmuntran till ungdomar om att själva skapa filmer. Den kanske viktigaste delen av den visionen är kortfilmstävlingen 1 minut film.

– Alla mellan 6 och 19 år kan ställa upp med sina filmer. Priserna delas ut i tre olika ålderskategorier, för att jämna ut de olika förutsättningarna som finns i ett så stort åldersspann. De filmer som väljs ut visas upp på biografen Skandia i Stockholm där vi har en prisceremoni för vinnarna, röd matta och lite andra festligheter. Biografen tar cirka 500 åskådare och alla är välkomna för att kika på filmerna.

Mer information om hur en ställer upp och vilken hjälp en kan få finns här. Till juniorfestivalen 2016 skickades det in över 500 filmer, så utmaningen i att gå igenom allt och välja ut vinnarna är inte liten.

– Ja, det är ju ett väldigt svårt jobb, att välja ut de som ska nomineras och vilka som ska vinna. Folk är så duktiga på att göra film idag, det är ju ett medie som tidigare bara varit tillgängligt för några få men idag kan vem som helst göra en fantastisk film med bara mobilen. Så urvalsprocessen blir svårare och svårare för varje år.

Utöver själva tävlingen har juniorfestivalen flera andra initiativ för att öka ungdomars engagemang i filmskapande.

– Bland annat så har vi en mobil filmverkstad som åker runt till olika skolor i Stockholms län och håller i en heldag där eleverna får lära sig skapandeprocessen bakom film, från manus till att det är en färdig film. I slutet av dagen har alla elever varit med och skapat en kortfilm, som automatiskt är med i kortfilmstävlingen.

Information om hur en får den mobila filmverkstaden till sin skola, och om juniorfestivalen i allmänhet, hittar ni på deras hemsida. Här kan ni läsa vår tidigare intervju med förra årets vinnare i ålderskategorin 16-19!

 

 

Om Skribenten

mm