Mår du dåligt? I så fall är du inte ensam. Nyligen presenterade sajten ungidag.se ny statistik som visar på att 28 procent av alla i åldern mellan 16 och 24 år lider av psykiska symptom i form av ängslan, oro eller ångest.

Som tur är finns det hjälp att få. Bland annat kan man höra av sig till den ideella organisationen Tilia. Hos dem går det att få stöd 365 dagar om året. De erbjuder chatstöd, mailstöd, lägerverksamhet och stödgrupper. Människorna du kommer i kontakt med hos Tilia är själva unga med erfarenhet av psykisk ohälsa.

Chatten har öppet varje dag mellan 21 och 22:30 och man är alltid välkommen att höra av sig. Det går även att mejla och de svarar alltid inom sju dagar. Vill man ha ytterligare kontakt efter chatten finns det en så kallad jourhavande medmänniska som går att ringa och prata med mellan klockan 21 och 06.

En som tidigare varit engagerad i Tilia är Mia Hällberg. Hon var länge verksam som volontär men fick nyligen avsäga sig uppdraget då hon flyttade från Stockholm.

Hur skulle du beskriva Tilia?

– Det är en organisation riktad mot unga som arbetar för psykisk hälsa hos ungdomar eftersom den psykiska ohälsan ökar. Det behövs vuxna som bara lyssnar och finns där, utan att lägga värderingar och försöka ge råd, och bara lyssnar. Det är många unga som faller mellan stolarna, för var går gränsen mellan att må dåligt ibland och psykisk ohälsa? Vissa får inte tid på BUP. Vissa söker ej stöd, en del drar sig undan med sitt dåliga mående. Tilia vill fånga dem som mår dåligt i det skymda och de som får hjälp på olika vis men inte får tillräckligt stöd. Så himla fin organisation!

Vad gjorde du där?

Sedan hösten 2015 var jag med i stödgrupper. Vi hade adventsfika och liknande. Som en fristad för ungdomar i Stockholm. Vi fikade och pysslade. Alla umgås på samma premisser. Den extroverta normen kan vara väldigt destruktiv för vissa människor. Många vi jobbar med är lite mer introvert lagda och det är okej. Alla har sina behov. Man pratar inte om sin psykiska ohälsa. Man får vara den man vill. Ingen kommenterar hur man beter sig. En del kan sitta tysta och mår bra av att bara vara en del av något, medan andra sitter och pratar och skojar, säger Mia Hällberg.

Processed with VSCO with a6 preset

En annan som gärna sjunger Tilias lov är radioprofilen och musikern Hampus Nessvold. Nu är det mycket som drar i honom och därför har han fått pausa sitt ambassadörsskap för organisationen, men när Tidningen K fick några minuter med honom ville han ändå säga några meningar om Tilia. Orden låg liksom och bubblade i honom och bara ville ut.

Vad är det du gillar så mycket med Tilia?
– Alla på Tilia jobbar med sina hjärtan och inte bara kl. 08-17 utan 24/7. De brinner för frågorna och tar ungdomar på allvar på ett sätt som gör mig helt lycklig. Jag hälsade på deras läger och jag märkte hur unga verkligen gillar Tilia. De ser, lyssnar och är genuina medmänniskor. De är inte utbildade psykologer utan bara medmänniskor, och det tror jag ibland hjälper mer.

 

Läs mer på Tilias hemsida

Om Skribenten

mm

Är en tjugonioårig göteborgare i Stockholm. När jag inte skriver för Tidningen K gillar jag att sitta nånstans. Till exempel på min häftiga cykel eller på café. Väldigt gärna sitter jag försjunken i nån bok jag tycker mycket om. Hör hemskt gärna av dig vid frågor eller funderingar!