Veckans fritidsgård: Hemma på gården

I centrala Skarpnäck ligger Skarpnäcks ungdomsgård. Här finns det både möjlighet att boxas och att pyssla med piprensare. Tidningen K besökte gården en novemberkväll och fick bland annat lära sig om tjusningen med Fifa.

Regnet faller från den mörka himlen den novemberkväll när Tidningen K besöker Skarpnäcks ungdomsgård. Gården ligger vid Skarpnäcks torg, och lokalen var tidigare en krog. Nu finns här bland annat en stor samlingssal, träningsrum och ett pysselrum. Marieke Verschuren är gruppchef för gården och tycker det är viktigt att alla som kommer dit ska få vara med och bestämma om vad som ska finnas där och vad det går att göra.

– Alla är välkomna att lämna förslag, även om vi kanske inte kan ta med alla till Barbados, säger hon.

 

Framför tv:n i samlingsrummet sitter en grupp killar och försöker välja ut spelare och lag till kvällens Fifa-spel. En av dem är Ismael Lindqvist, 14, som brukar komma till gården för att spela tv-spelet Fifa, biljard och pingis.

– Det här är ett bra mötesställe, man kan komma hit och träffa kompisar, säger han.

Det som lockar med just Fifa är att det är kul att vinna, berättar han. På frågan om han brukar vinna skrattar han och svarar:

– Ja, jag kan ju inte säga nej på en sådan fråga. Jag brukar vinna ibland, det är väldigt skönt när man vinner.

 

Längre in i lokalerna finns ett träningsrum. Golvet är täckt av en röd skumgummimatta och i taket hänger två svarta boxningssäckar. Utsträckt på golvet ligger Marcus Berg, 16, och pratar med några kompisar. Han kommer egentligen från Bagarmossen, men brukar komma till gården några gånger i veckan för att träffa sina kompisar som bor i Skarpnäck.

– Jag tycker att det här är en bra ungdomsgård och jag känner mig hemma här. Mest brukar jag bara hänga med mina kompisar, men ibland spelar jag biljard eller gitarr också.

 

Lutad mot väggen sitter en av hans kompisar, Janet Blomerus, 16. Hon har kommit till gården sedan hon var 13 och brukar komma några gånger i månaden.

– Mest brukar jag sitta med mina kompisar. Ibland spelar vi Uno också, det är typ det enda spelet jag kan och det är kul, säger hon.

 

En av dem som jobbar på gården är Minna Borg. Hon har jobbat här i lite över ett år.

– Ingen dag är den andra lik. Det är som att få ett miljöombyte varje dag, utan att egentligen byta miljö, säger hon.

 

Öppettider:

Måndagar, tisdagar och torsdagar: 18:00–22:00

Onsdag: 19:00–22:00

Fredag–Lördag: 18:00–24:00

Ålder: 13–17

Adress: Skarpnäcks Torg

121 17 Johanneshov

Hitta hit: T-bana – Skarpnäck

Om Skribenten

mm

Jag heter Rebecca Hagnestad och arbetar som reporter här på Tidningen K. Varje vecka skriver jag om fem händelser från nyhetsveckan. När jag inte håller på med K så jobbar jag som journalist eller så läser jag en bra bok. Helst om något historia-aktigt, men fantasy går bra det med. Har du några frågor som rör mina ansvarsområden är du välkommen att kontakta mig på min mejl: rebecca@tidningenk.se. Ha det!